Balans, Žena

Balans

Unutrašnje stanje bića kao refleksija prirodnih ciklusa

Otpuštanje, balans i adaptibilnost – vodilje prilikom procesa transformacije.

Mudra i grandiozna jesen, još jednom, u večnoj službi prirode nam isporučuje lekcije zrelosti i otpuštanja. Na vrlo simboličan način nas poziva da se ušuškamo u svoje unutarnje biće, u mekan prostor našeg srca, usporimo dah i preispitamo kurs života. Sezona vage nam svojim dominantnim elementom vazduha nežno nagoveštava da je sada pravo vreme za predah  i duboku refleksiju. Energija koja će prožimati celu sezonu će zahtevati od nas balansiranje svetlosti i tame, otpuštanje prošlosti i prihvatanje prolaznosti svega što postoji. Posebno ja važno da izbalansiramo odnos sa samim sobom, da zagrlimo svoju mračnu stranu, jer mrak nije ništa drugo do odustva svetlosti.

Za lakši prolazak kroz ovaj transformativni period, koji budi bolna mesta, pomoći će vam osvešćivanje prirodnih procesa i ciklusa. Drevna kineska medicina nam ukazuje na važnost dominantnih elemenata koji obeležavaju svaku sezonu. Pa se tako se za jesen vezuje element Metala (vazduh), koji simbolički predstavlja strukturu, granice, komunikaciju i um. Metal nas prvo asocira na stabilnost, rigidnost i čvrstinu, ali on takođe ima moć fleksibilnosti kojom nas povezuje sa našom sposobnošću da otpustimo prošlost i napravimo mesta novom. Da bismo izbalansirali element Metala potrebna nam je struktura, rutina i uzemljenje, ali i nežno prihvatanje promena i prirodnih tokova života.

Da li je ovakav period u životu izazov ili problem – poklon ili kazna? I jedno i drugo, u zavisnosti od toga kako odlučimo da posmatramo. Naše stanje u najvećoj meri zavisi od prirodnih tokova, ali i dalje imamo potpunu slobodu izbora. Ovo je period kada se učimo umetnosti odustajanja i prepuštanja. Priroda nam nudi priliku za predah, dok mi treba samo da joj izrazimo poštovanje i zahvalnost. Jedno je sigurno, sezona Metala će od nas zahtevati dodatnu negu uma, duha i tela, pa je tako pravo vreme da ugodiš sebi i nabaviš novi komad nakita. 🙂

 

Za blog pisala:

Anđela Stanković

“Life is a balance between holding on and letting go.” — Rumi

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *