Dete u nama

Zaboravili ste da imate kompas koji već radi?

“Radim na sebi” sve više zauzima maha i pretvara se u pokret koji, čini mi se, stvara sve veći pritisak na čoveka. Nedavno sam čula za malo izmenjeniji izraz, koji glasi “Radim za sebe”.  Mnogo je topliji i nežniji. Onda sam se zapitala, u kom trenutku je život postao ovako ozbiljan, da li je stvarno neophodno da za sve postoji razlog i potreba za rezultatima? Šta se desilo sa stvaranjem zbog same radosti stvaranja? Gde je nestalo dečje uzbuđenje, entuzijazam, radost, nevinost i lakoća? Verujem da je negde duboko u mulju nakupljenih strahova i bola. Verujem da možemo ponovo da dođemo do srži našeg bića prateći svoj glas.

Pozivam te da preispitaš da li ispunjavaš sve svoje suptilne potrebe? Kojih osećanja ili delova sebe se stidiš? Da li dopustaš unutrašnjem detetu da se izrazi, da se zabavlja, peva i pleše? Pogledaj sva ta mesta na kojima se skriva bol i slavi ga kao svog najvećeg učitelja! Taj bol je samo pokazatelj da nisi pratio svoj unutarnji glas, da ideš protiv svog bića. Dozvoli mu da se oslobodi! Zamisli da si dete koje pravi svoje prve korake. Da li bi ga osudio, umanjio njegovu vrednost ili mu rekao da nije dovoljno dobro? Verujem da ne bi. Nije potrebno da se menjaš, treba samo da budeš to što jesi.

Naše najprirodnije stanje je stanje ljubavi i radosti. Naša dužnost je da slavimo život, jer život je poklon i blagoslov! Zato hajde da se oslobodimo želje da imamo plan, da idemo logikom i razumom.  Otvorimo se za beskrajne mogućnosti svemira i magiju života. Povežimo se sa lepotom stvaranja, bez ikakve potrebe za rezultatima. Neka naše jedino merilo bude uživanje u istom. Krenimo putem naših korena i unutarnjeg bića. Obasjajmo svoju senzualnost, ranjivost, krhkost, nežnost i sveto ili božansko. Pronađimo ponovo toplinu, nežnost, saosećanje i stvarno interesovanje za sve druge oblike života. Dajmo ovom svetu najradosniju verziju sebe.

Za blog pisala:

Anđela Stanković

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *